Heb je recht op een ontslagvergoeding?

31-01-2020
recht op ontslagvergoeding

Als je werkgever beslist om je te ontslaan, dan moet jij ofwel je opzegperiode uitdoen of krijg je een ontslagvergoeding. Zo’n ontslagvergoeding stemt overeen met het brutoloon van je opzegperiode plus vakantiegeld, eindejaarspremie en extralegale voordelen die je tijdens de opzegperiode nog zou moeten ontvangen. 


Wat is een ontslagvergoeding? 

Als je werkgever eenzijdig beslist om de samenwerking stop te zetten, dan zijn er twee scenario’s. In de meeste gevallen moet je als medewerker nog een opzegperiode uitdoen. Hoeveel die opzegtermijn bedraagt, is afhankelijk van de datum waarop je in dienst trad in het bedrijf. Soms gebeurt het echter dat de werkgever geen opzegperiode wenst en hij liever een ontslagvergoeding uitbetaalt. Zo’n ontslagvergoeding of opzeggingsvergoeding is een financiële vergoeding die je als medewerker krijgt van je werkgever, als alternatief voor je opzegtermijn. Je werkgever moet de ontslagvergoeding in één keer uitbetalen, tenzij er onderling tot een overeenkomst wordt gekomen. 

Hoe bereken je je ontslagvergoeding? 

Je ontslagvergoeding is afhankelijk van je brutoloon en de datum waarop je in dienst trad in het bedrijf. Om te berekenen hoeveel je ontslagvergoeding bedraagt, moet je berekenen hoeveel je bruto zou verdienen tijdens je opzegperiode (bruto weekloon x aantal weken opzegtermijn). Voeg daar je vakantiegeld, eindejaarspremie en extralegale voordelen aan toe waar je recht op had tijdens je opzegperiode en je hebt je ontslagvergoeding berekent. 

Let wel: zoals ook met je loon het geval is, moet je nog een deel afstaan aan de RSZ en de fiscus. Van je bruto ontslagvergoeding betaal je nog 13,07% socialezekerheidsbijdrage en 30-45% belastingen. Netto hou je dus ongeveer de helft van je bruto ontslagvergoeding over. 

Afhankelijk van je brutoloon en je anciënniteit kan je ontslagvergoeding hoog oplopen, maar hou er rekening mee dat je voor de volledige periode waarvoor je een vergoeding krijgt geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Je hebt er dus baat bij om snel op zoek te gaan naar een nieuwe job. En daar helpen wij je graag mee verder! Neem eens een kijkje bij onze openstaande vacatures of spring binnen in één van onze kantoren bij jou in de buurt