Vanaf welke temperaturen mag je stoppen met werken?

15-07-2024
warme temperaturen werken

Eindelijk zomer! We hopen uiteraard allemaal op mooi weer en lekker warme temperaturen. Ideaal om na het werk een terrasje te doen met collega’s of een gezellige teambarbecue te organiseren! Er moet natuurlijk ook gewerkt worden bij warm weer of tijdens een hittegolf. Wanneer is het echt te warm om te werken? Bij welke temperatuur mag je stoppen met werken? In dit artikel ontdek je er alles over.


Bij welke temperatuur mag je stoppen met werken?

WBGT-waarde

Eerst en vooral dit: meten hoe warm het is op je werk, doe je niet met een appje op je smartphone of een gewone thermometer. De enige juiste meetmethode is een vochtige globethermometer. Dit is een toestel waarmee je de temperatuur, de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid meet. Die drie factoren samen bepalen de WBGT-waarde (‘Wet Bulb Globe Temperature’). Vaak valt het resultaat van die WBGT-meting lager uit dan de temperatuur die een gewone thermometer meet.

 

Bij extreem hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld 95 %, komt de WBGT-temperatuur ongeveer overeen met wat de gewone thermometer aangeeft. Dat is anders als de luchtvochtigheid lager ligt. Zo staat 30°C op een gewone thermometer gelijk aan:

  • 22,7 WBGT bij 35% luchtvochtigheid
  • 25,4 WBGT bij 55% luchtvochtigheid
  • 28,2 WBGT bij 80% luchtvochtigheid

 

Aan elke categorie werkbelasting is een WBGT-waarde gekoppeld, die bepaalt wanneer het te warm is om goed te kunnen werken:

 

  • Zeer zwaar werk: 18

Zeer zwaar werk gaat gepaard met zeer intensieve fysieke inspanningen zoals zwaar tillen, graven, beklimmen van ladders en trappen… Tot deze categorie behoren jobs als havenarbeider, mijnwerker en staalarbeider.

 

  • Zwaar werk: 22

Onder zwaar werk vallen activiteiten zoals spitten, zagen met de hand, schaven, kruiwagens duwen en trekken… Bouwvakkers, metselaars, timmermannen en andere jobs in de bouwsector zijn voorbeelden van werknemers die zwaar werk verrichten.

 

  • Halfzwaar werk: 26

Halfzwaar werk zijn beroepen die fysieke inspanning vereisen, maar minder intensief dan zwaar werk. Enkele voorbeelden zijn magazijnmedewerker, postbode, productiearbeider, schoonmaker, keukenmedewerker en tuinier.

 

  • Licht werk: 29

Licht werk omvat beroepen die minimale fysieke inspanning of beweging vereisen. Denk aan een bediende en andere kantoorjobs, receptionist, kassamedewerker…

 

Mag je automatisch stoppen met werken bij deze temperatuur?

 

Als de WBGT-waarden overschreden worden voor jouw werkcategorie, betekent dit niet dat je automatisch vrijgesteld wordt van je werk. De waarde geeft wél aan hoeveel rusttijd je moet inlassen per uur:

 

 

Zeer zwaar 
werk

Zwaar 
werk

Halfzwaar 
werk

Licht werk

45 minuten werk – 
kwartier rust

WBGT 29

WBGT 27

WBGT 23

WBGT 19

30 minuten werk – 
kwartier rust

WBGT 30

WBGT 28

WBGT 24

WBGT 21

 

Gevaren van werken tijdens een hittegolf

 

Net zoals zeer koude omstandigheden het werk kunnen belemmeren, kan ook werken tijdens een hittegolf gevaarlijk zijn. Het grootste risico lopen mensen die buiten werken of zware lichamelijke inspanningen verrichten. Denk aan zonnebrand, hitteslag en uitdroging. Werken in warm weer kan ook leiden tot vermoeidheid, met verminderde concentratie en coördinatie als gevolg. Dit verhoogt dan weer de kans op arbeidsongevallen.

 

Tips voor werken bij warm weer

 

Voorspellen ze zeer warm weer? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen op je werk:

  1. Drink voldoende water, minstens 2 liter op een warme dag. Tip: neem een koelbox mee, zo heb je altijd fris water in de buurt.
  2. Pauzeer regelmatig in een koele of schaduwrijke omgeving. Misschien kan je ook schaduw creëren om je werk uit te voeren? Wees creatief met zeilen, schermen…
  3. Draag lichte, ademende kleding die je huid beschermt tegen direct zonlicht. Een pet is geen overbodige luxe, en vergeet je niet in te smeren met zonnecrème.
  4. Pas je werkschema aan. Vermijd zware inspanningen tijdens het heetste deel van de dag en probeer die werkzaamheden te verplaatsen naar koelere momenten.

 

Verplichting van werkgevers bij warm weer

In België zijn werkgevers verplicht om een aantal maatregelen te nemen om de gezondheid van werknemers te beschermen bij zeer warm weer. Dit zijn de belangrijkste:

  1. De werkgever moet regelmatig de temperatuur op de werkplek meten. Wanneer de temperatuur boven de drempelwaarden stijgt, moet hij maatregelen nemen om de werkplek comfortabeler te maken. Denk aan ventilatoren, airconditioning en zonwering op kantoor, en schaduwdoeken of zeilen voor buitenwerkzaamheden.
  2. De werkgever moet extra rustpauzes toekennen en de werktijden aanpassen, bijvoorbeeld werknemers eerder laten stoppen met werken of later laten beginnen om de heetste uren van de dag te vermijden.
  3. Werkgevers moeten zorgen voor gratis fris water en verkoelende dranken om uitdroging tegen te gaan.
  4. Werknemers die in de zon werken, moeten beschermingsmiddelen krijgen zoals petten, ademende kledij en zonnecrème.

 

Zeer warme temperaturen of een hittegolf betekenen dus niet dat je zomaar mag stoppen met werken. Wel is het belangrijk om de temperatuur goed te meten en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Overschrijden de temperaturen de drempelwaarden en zijn de genomen maatregelen onvoldoende om een veilige werkomgeving te waarborgen? Dan kan het werk tijdelijk worden stopgezet. Zodra de temperatuur weer binnen de veilige en draaglijke grenzen komt, kan je weer aan de slag.

Laat die mooie zomer nu maar komen! Dankzij deze tips kan je aangenaam en zorgeloos werken, ook wanneer het zeer warm is.

 

Warm of niet: op zoek naar een nieuwe job?