Waarom nachtwerk ook voor jou interessant kan zijn

03-10-2023
nachtwerk

Toegegeven, nachtwerk is niet iedereen gegeven. Veel kandidaat-nachtwerkers schrikken soms terug voor de mogelijke impact van de nachtelijke uren op hun privéleven en gezondheid. Toch biedt ’s nachts werken ook enkele duidelijke voordelen, zeker in bepaalde fases in je leven. Waarom nachtwerk misschien toch iets voor jou is? We zetten voor de voor- en nadelen van nachtwerk op een rijtje.


Wat is nachtwerk concreet?

Nachtwerk is wettelijk streng gereglementeerd. We spreken over nachtwerk voor werk dat tussen 20 uur en 06.00 uur plaatsvindt. Het algemeen principe zegt dat nachtwerk verboden is, maar we kennen heel wat afwijkingen waar we ondertussen algemeen mee vertrouwd zijn. Denk maar aan de gezondheidssector, politiediensten, horeca of de transportsector.

Wat is nachtwerk concreet?

Nachtwerk is wettelijk streng gereglementeerd. We spreken over nachtwerk voor werk dat tussen 20 uur en 06.00 uur plaatsvindt. Het algemeen principe zegt dat nachtwerk verboden is, maar we kennen heel wat afwijkingen waar we ondertussen algemeen mee vertrouwd zijn. Denk maar aan de gezondheidssector, politiediensten, horeca of de transportsector.

Voordelen van nachtwerk

Of nachtwerk interessant is of niet, is een persoonlijk verhaal. Je weegt de voor-en nadelen af tegenover jouw persoonlijke sterktes, interesses en sociale situatie. Waarom een job in de nacht best wél interessant is? We sommen de belangrijkste voordelen van nachtwerk graag voor je op:

  • Nachtwerk is meer loon
    ’s Nacht werken? Dat loont. Je bioritme uitdagen, daar mag best wel wat tegenover staan. Bovenop het reguliere loon zijn er extra toelages of premies voorzien die soms kunnen oplopen tot 30% extra bovenop het basisloon. Soms zijn er ook extra betaalde pauzes of extra toelages voor maaltijden. Veel verschilt van sector tot sector en bedrijf tot bedrijf.
  • Nachtwerk en pensioen: een gunstige combinatie
    Heb je jarenlang nachtwerk uitgevoerd, dan is het mogelijk dat je recht hebt op vervroegde pensionering dankzij de regeling ‘zware beroepen’. Je kan dus in bepaalde gevallen vroeger op pensioen dan collega’s die uitsluitend overdag gewerkt hebben. De regels en voorwaarden hierover zijn afhankelijk van sector tot sector. Bovendien is het mogelijk dat je dankzij het hogere loon een hoger gemiddeld loon hebt doorheen je loopbaan wat kan leiden tot een hoger pensioenbedrag.
  • Nachtwerk is profiteren van een rustigere omgeving
    Minder mensen op de baan en minder mensen aanwezig op de werkvloer. Dat scheelt een pak in concentratie en rustgevoel. Geen file, meer werk gedaan krijgen en zo goed als geen afleiding tijdens het werk: voor wie graag alleen bezig is met de essentie is dit een niet te onderschatten troef.
  • Nachtwerk geeft je overdag extra ruimte
    Overdag afspraken plannen, kinderen naar school brengen of halen, je boodschappen doen. Dankzij de alternatieve werk- en slaapuren, werk je je to do’s op de meest efficiënte momenten af. Meer ruimte voor quality time dus op de momenten dat je vrij bent.

Nadelen van nachtwerk

Dat nachtwerk niet voor iedereen is weggelegd, is niet onlogisch. Het vraagt wel wat van een mens om het nachtritme te handhaven. Of dit ook voor jou een struikelblok is, is puur persoonlijk. We zetten enkele nadelen van nachtwerk op een rijtje:

  • Nachtwerk en bioritme: een vreemd duo ’s Nachts werken en overdag slapen: eerlijk, ons lichaam verwacht van ons het tegenovergestelde. Het vraagt een goede conditie om het nachtritme te handhaven. Een verstoord slaappatroon kan slaapstoornissen en vermoeidheid uitlokken. Daar reageert de ene persoon al anders op dan de andere.
  • Onverwachte obstakels, die overwin je zélf in de nacht Er is dan wel minder afleiding door de beperkte aanwezigheid van collega’s op de afdeling. Het betekent ook dat wanneer er een probleem opduikt, je niet altijd meteen toegang hebt tot ondersteuning van collega’s uit andere afdelingen. Jullie zijn daarom als team in de nacht sterk op elkaar aangewezen. Wat dan wel weer een speciale band creëert.
  • Nachtwerk en kinderopvang: een uitdagende combinatie Sta je er alleen voor in de zorg van je kinderen, dan is kinderopvang vinden een serieuze uitdaging. Kinderdagverblijven voorzien in de meeste gevallen alleen overdag opvang. Een stevig eigen netwerk is essentieel wil je de combinatie nachtwerk en opvang doen slagen.

Clichés over nachtwerk: daar moeten we wat nuance aan toevoegen

Vooral wie niet vertrouwd is met nachtwerk, durft al eens een stereotiep beeld over nachtwerk te hebben. Hardnekkige vooroordelen, die vragen toch enige nuance:

  • Nachtwerkers hebben geen sociaal leven
    Akkoord, een dinertje met vrienden tijdens de week, zal er niet meteen inzitten. Maar wie tijdens de week ’s nachts werkt en in het weekend vrijaf heeft, kan zich in het weekend wat flexibeler opstellen. Alles staat of valt met begrip en respect van je directe omgeving voor je slaap- en werkroutines.
  • Nachtwerk is slecht voor je gezondheid
    Vermoeidheid kan voor veel mensen een impact hebben op de algemene gezondheid. Leeftijd en een verstoorde fysieke conditie kunnen hier een rol in spelen. Overweeg je om over te schakelen naar nachtwerk en is dit nieuw voor jou? Praat met je omgeving en informeer je eventueel bij een huisarts om een weloverwogen beslissing te nemen.
  • Nachtwerk is alleen voor jonge medewerkers
    Iets te kort door de bocht. Er zijn voldoende voorbeelden van dertigers, veertigers of oudere medewerkers die een mooie loopbaan als nachtwerker uitbouwen. De voordelen van extra ervaring in een team zijn een ongelooflijke troef. De impact op de vermoeidheid zal voor een starter wellicht minder doorwegen dan voor pakweg een vijftiger, maar dat kan je allesbehalve veralgemenen. Ook hier: elke situatie is persoonlijk.

Overweeg jij een overstap naar nachtwerk? Laat je vooral niet afschrikken door vooroordelen en staar je niet blind op de nadelen. Is een hoog loon voor jou belangrijk? Al dan niet in een bepaalde levensfase? Dan kan dit misschien een doorslaggevend argument zijn. Wees eerlijk met jezelf en zet de voor- en nadelen van nachtwerk objectief op een rijtje. Aan jou de keuze!

Ben jij op zoek naar nachtwerk?

Check onze vacatures en solliciteer. Onze jobcoaches nemen contact met jou op en luisteren graag naar jouw verhaal. Ontdek samen of nachtwerk een haalbare kaart is.

Vind een job in de nacht