Werken op feestdagen, mag dat?

30-07-2015
werken feestdag

Werken op feestdagen mag in principe niet, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. De arbeidswet van 16 maart 1971 legt zondagsrust op en verbiedt dus tewerkstelling op feestdagen. Daarnaast voorziet de wet ook een uitzondering voor bepaalde activiteiten, in bepaalde sectoren of omstandigheden. Vind je het nogal verwarrend? We leggen het je haarfijn uit! 


Wie mag er volgens de uitzondering werken op feestdagen? 

Normaliter zijn feestdagen verplichte rustdagen voor werknemers. Het is dus verboden om werknemers op een feestdag te laten werken. Toch ligt dit voor sommige beroepen en sectoren anders. Er wordt een uitzondering op de regel gemaakt voor: 

  • Beenhouwerijen, bakkerijen, dagbladondernemingen… 
  • Horeca 
  • Apotheken, drogisterijen 
  • Ploegenarbeid 
  • Werken die niet op andere dagen kunnen gebeuren 

Werken op feestdagen is toegestaan als… 

De werknemer betaalde inhaalrust krijgt 

De inhaalrust die je als werknemer ontvangt, moet samenvallen met een gewone activiteitdag en dient betaald te worden. De duur van deze inhaalrust hangt van de gepresteerde arbeidsuren af. Dat wil zeggen dat indien de arbeid langer dan vier uren duurt, de werknemer recht heeft op een volle dag inhaalrust. Duurt de arbeid minder dan vier uren, dan heeft de werknemer recht op een halve dag inhaalrust. 

Deze inhaalrust moet toegekend worden binnen de zes weken volgend op de feestdag. Is dit bijvoorbeeld niet mogelijk ingevolge van een schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst? Dan moet de inhaalrust worden toegekend binnen de zes weken na het einde van de schorsing. 

De werknemer loon ontvangt 

Als je werkt op een feestdag heb je recht op het normale loon van een gewone werkdag en alle premies en voordelen in natura. Voor overuren tijdens deze feestdag krijg je een loontoeslag van 100%. Bovendien ontvang je in veel sectoren nog een extra vergoeding. In de gezondheidszorg krijg je bijvoorbeeld voor arbeid op een zondag of feestdag een toeslag van 56%. 

Werken op feestdagen: enkel uitzonderlijk 

We onthouden dat er slechts in uitzonderlijke gevallen gewerkt mag worden op feestdagen. Bovendien mogen de werknemers, die gewerkt hebben op een feestdag, van deze rustdag genieten op een ander moment. 

Werk jij graag op feestdagen om een centje bij te verdienen? Bekijk onze vacatures en solliciteer vandaag nog!