Door een nieuwe wet kunnen werknemers en bestuurders vanaf 2025 sneller persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor fouten die ze maken binnen hun functie. Wat dit precies betekent leggen we u in dit artikel uit.
Werknemers persoonlijk aansprakelijk voor fouten vanaf 2025
05-12-2024Door een nieuwe wet kunnen werknemers en bestuurders vanaf 2025 sneller persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor fouten die ze maken binnen hun functie. Dit betekent dat als zij een fout begaan, ze persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de gevolgen.
Niet langer automatisch beschermd
Persoonlijke aansprakelijkheid betekent dat iemand met eigen vermogen opdraait voor de schade die berokkend wordt. Tot nu werden bestuurders en werknemers automatisch beschermd door de rechtspersoonlijkheid van het bedrijf waarvoor ze werken.
Waarom deze verandering?
De aangepaste wetgeving moet ervoor zorgen dat bestuurders en werknemers zorgvuldiger handelen en hun verantwoordelijkheid serieus nemen. Persoonlijke aansprakelijkheid moet hen volgens de wetgever aanmoedigen om bewuster beslissingen te nemen.
Fouten tijdens het werk
Werknemers kunnen dus persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor (bepaalde) fouten die ze maken tijdens het werk. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvakker die door een veiligheidsregel te negeren een muur laat instorten en zo schade aan eigendommen of mensen berokkent. Of een chef-kok die een voedselvergiftiging bij klanten veroorzaakt. Of een leraar die een leerling uit het oog verliest tijdens een schooluitstap.
Situatie voor werknemers
Voorheen konden werknemers alleen door hun werkgever aansprakelijk worden gesteld voor een fout via de arbeidsovereenkomstenwet. Opgelet: het moet gaan om een zware fout, een opzettelijke fout of herhaaldelijk gemaakte fouten. Een toevallige lichte fout viel hier in het verleden niet onder en dat blijft in de toekomst hetzelfde. Doordat de standaardbescherming tegenover derden wegvalt, kunnen klanten in die gevallen werknemers nu dus wel rechtstreeks aanspreken.
Extra indekken
Een werkgever of een vennootschap kan zijn werknemers of bestuurders wel indekken door aansprakelijkheid zoveel mogelijk uit te sluiten in de verschillende contracten. Opgelet, neem niet alleen nieuwe contracten onder de loep, ook lopende contracten verliest u beter niet uit het oog. Ook in arbeidsovereenkomsten kan u een aansprakelijkheidsbeperking (zgn. bevrijdingsbeding) voorzien voor uw werknemers. Check daarnaast zeker ook de aansprakelijkheidsverzekeringen.
Aansprakelijkheid verandert ook voor onderaannemers
Tot nu kon een derde bij fouten alleen aankloppen bij het bedrijf met wie ze rechtstreeks verbonden zijn door een overeenkomst. Deze zogeheten quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent is al decennialang een belangrijk principe in het Belgisch rechtssysteem. Maar de wetgever meent dat dit ook leidt tot oneerlijke situaties. Bijvoorbeeld in het geval hoofdaannemers met onderaannemers werken: zo kan bij fouten alleen de hoofdaannemer aansprakelijk worden gesteld. Ook dit verandert door de nieuwe wetgeving.
Wat voor uitzendmedewerkers?
Voor onze uitzendmedewerkers is Accent de juridische werkgever. Onze uitzendmedewerkers zijn ingedekt tegen persoonlijke aansprakelijkheid door een extra clausule in de algemene voorwaarden.
Heeft u hierover vragen?
Meer informatie vindt u via uw sociaal secretariaat of juridische partners.