Bijverdienen met thuiswerk: hoe begin je eraan?

30-07-2014
bijverdienen met thuiswerk

Thuiswerk zit in de lift. De pandemie van 2020 zorgde ervoor dat thuis werken in een stroomversnelling terechtkwam, maar de trend was al even aan een opmars bezig. En da’s niet verrassend, want veel mensen zijn op zoek naar meer evenwicht tussen werk en privé. Afhankelijk van je werkgever is thuiswerk onderdeel van een fulltime job of een pure bijverdienste. Zie jij thuiswerk vooral als een goeie manier om wat extra bij te verdienen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. We lijsten ze even voor je op! 


Bijverdienen met thuiswerk: kies het juiste statuut 

Het ene thuiswerk is het andere niet. Wanneer je de verschillende jobaanbiedingen met de optie thuiswerken overloopt, kijk je het best meteen ook naar het statuut dat ermee gepaard gaat. Werk je het liefst met een arbeidsovereenkomst of als zelfstandige? Denk op voorhand goed na over deze vraag, want je keuze heeft onder meer fiscale gevolgen. Ook je gezinssituatie en de hoogte van je inkomsten hebben een invloed op je belastingbrief. 

Als je als huismoeder of huisvader een uitkering geniet, is het verleidelijk om op zoek te gaan naar een bijverdienste. Thuis zijn en toch een mooi extraatje verdienen, het is de droom van velen … Helaas houdt dit ook risico’s in. In sommige gevallen is bijverdienen met thuiswerk namelijk wettelijk niet te combineren met een uitkering. Raadpleeg sowieso een RVA-kantoor vooraleer je eraan begint. 

Wees selectief 

Vaak voorkomende thuiswerk-opdrachten zijn verwerking van post, plak- en plooiwerk, mailings, enveloppes vullen, … Het zijn eenvoudige opdrachten waar je vaak een mooi bedrag mee kan bijverdienen. Maar natuurlijk gaat het niet om enorme sommen. Krijg je toch een verrassend hoog loon aangeboden? Dan is enige achterdocht op zijn plaats. Al te mooie beloftes staan namelijk vaak synoniem voor bedrog. Verzamel zo veel mogelijk objectieve informatie over je werkgever en ga er alleen mee in zee als je zeker bent over diens betrouwbaarheid. 

Goede afspraken zijn een must 

Goede afspraken maken goede vrienden, en dat geldt des te meer voor thuiswerk. Werk je met een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst? Ga dan zeker na in welke mate de werkgever je aanwezigheid op de werkvloer vraagt. Vaak is het zo dat je het merendeel van de werkdagen thuis mag werken maar sowieso ook één of meerdere dagen per week op het werk verwacht wordt. 

Bepaal je liever helemaal zelf hoe je je tijd indeelt? Dan moet je zeker het zelfstandigenstatuut in overweging nemen. Er zijn heel wat freelance jobs die je van thuis uit kan uitoefenen. Denk maar aan webdesign, een online webshop, … Tip: win de nodige info in vóór je eraan begint. Zo voorkom je heel wat kopzorgen achteraf. 

Ben jij nog op zoek naar een job waarbij thuiswerken mogelijk is? Aarzel niet om één van onze kantoren te bezoeken. Onze consulenten helpen je graag verder!