Metsen in extreme weersomstandigheden: enkele aandachtspunten

30-07-2015
Metsen in extreme weersomstandigheden enkele tips

Wanneer de lentezon doorbreekt, lijkt metsen de beste job ter wereld. Terwijl anderen op kantoor zitten te puffen, genieten metsers van de verkwikkende buitenlucht. Helaas zijn de werkomstandigheden niet altijd zo ideaal. Want ook bij extreme temperaturen moet die muur gemetst worden, en dat is lang niet evident. Metsen bij vriestemperaturen of regenweer kan namelijk gevaarlijk zijn en is vaak contraproductief. Ontdek hier hoe je als metser het best omgaat met barre weersomstandigheden. 


Metsen bij vriestemperaturen: een slecht idee 

Metsen en vorst gaan niet samen. Je loopt niet alleen meer kans op materiële schade, het is ook ronduit gevaarlijk. Bouwvakkers die wegens vorst of sneeuw niet kunnen werken, hebben daarom recht op een vorstvergoeding tijdens weerverlet. Constructiv, het fonds voor bestaanszekerheid van de bouw bepaalt daarbij welke periodes vergoedbaar zijn. 

Opgelet: de erkenning als vorstperiode betekent niet dat er tijdens deze periode helemaal niet mag worden gewerkt. Bovendien is er geen enkele wet die zegt dat bepaalde bouwactiviteiten onder een bepaald aantal graden niet mogen worden uitgevoerd. Metselwerk, buitenschilderwerk en asfaltering zijn bij vriestemperaturen technisch onmogelijk, maar binnenafwerking in winddichte ruimtes kan dan weer wel perfect

Ook metsen bij regenweer is onverstandig 

Wie een beetje ervaring heeft met metsen, weet dat je je bij regenweer maar beter op andere bouwactiviteiten concentreert. Het metselwerk loopt door het vocht namelijk risico op uitspoeling, uitbloeiing en uitloging. En het metselwerk kan natuurlijk ook gewoon uitregenen. Ben je volop bezig met werken en begint het plots te regenen? Dan dek je het verse metselwerk zo snel mogelijk af, zonder daarbij de beluchting uit het oog te verliezen. 

Metsen bij hoge temperaturen: neem je voorzorgen 

Ook metsen onder een brandende zomerzon is niet zonder risico’s. Wil je een zonneslag vermijden, dan smeer je je maar beter in met een goed beschermende zonnemelk. En ook een hoofddeksel is geen overbodige luxe. Drink daarnaast voldoende water, zodat je niet gaat dehydrateren. 

Voor het metselwerk zelf, komt het erop aan overbezonning te voorkomen. Te droge stenen leiden namelijk tot een slechte hechting van de mortel. Tip: door je gevel vooraf voldoende te bevochtigen, voorkom je heel wat problemen. 

Zie jij een job in de bouw wel zitten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kom gerust eens langs in één van onze Accent kantoren of bekijk onze vacatures in de bouw