LinkedIn houdt zo’n beetje het midden tussen het binnengluurgehalte van Facebook en het formele van afgemeten netwerkrecepties. Een plek waar je gelijkgestemden ontmoet, carrières kunt volgen en waar je trends en inspiratie spot. Interessant voor jou als student? Zeker, al is het een project op lange termijn. Hoe vroeger je zorgvuldig met je netwerk omgaat, hoe vroeger je er ook op kan terugvallen.
Waarom LinkedIn zo belangrijk is en hoe je ermee scoort
16-03-2022Wat maakt LinkedIn zo interessant?
Je creëert een netwerk van mensen die dezelfde achtergrond hebben als jij. Hello studiegenoten. Je linkt met mensen die in jouw sector werken en updates delen over topics waarin jij geïnteresseerd bent. Je volgt wat iemand bezighoudt en welke carrièrestappen hij of zij zet. Ga je solliciteren? Dan vind je misschien jouw contactpersoon met een eenvoudige zoekopdracht op bedrijf en functie. Check het profiel en vind info die jou een streepje voor geeft op jouw sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Need we say more?
Sterk profiel, sterk netwerk
Een sterk profiel scoort hoger bij zoekopdrachten van recruiters en andere contacten. Eens gevonden wek je ook meer interesse met een volledig profiel dat zorgvuldig is uitgewerkt. Onze tips:
-
Uitnodigende profielfoto
Vermijd feestfoto’s, foto’s met je teerbeminde huisdieren, of wazige achtergronden. Een professionele, neutrale foto waarin je herkenbaar bent scoort het best. Hou er rekening mee dat deze foto meteen ook verschijnt in de zoekresultaten.
-
Een slimme headline
Standaard voegt LinkedIn je huidige functietitel toe. Het is verstandig om deze aan te passen. Gebruik kernwoorden die belangrijk zijn voor de personen door wie je teruggevonden wil worden. Geef daarin aan wat jouw sterkte of kennisdomein is.
-
Samenvatting
Hiermee kan je scoren. Niet de gemakkelijkste opdracht, maar wel een sectie waar jij jezelf van je beste kant kan laten zien. Vermijd ellenlange epistels, maar vertel wie jij bent, wat jouw visie is en waar je naartoe wil. Laat positivisme en energie zien. Zie het als je etalage.
-
Vul je werkervaring, opleiding en vaardigheden aan
Heb je nog weinig ervaring? Voeg je stages toe, relevante vakantiejobs of zijprojecten. Link de organisaties of bedrijven die hierin betrokken zijn. Hetzelfde met je opleiding: voeg je onderwijsinstelling toe. Op basis van deze gegevens zal LinkedIn jou al meteen interessante contacten voorstellen.
“Even linken”, maar met wie?
Simpel. Connecteer bijvoorbeeld met jouw docenten, die hebben vaak al een heel uitgebreid netwerk. Link zeker ook met jouw studiegenoten. Heel fijn om te zien hoe iedereen door de jaren heen evolueert en welke richtingen zij inslaan. Link met recruiters en alle mensen die je de komende maanden, jaren ontmoet en door wie jij geïnspireerd geraakt. Het platform zelf stelt jou ook heel wat connecties van connecties voor. Zo groeit jouw netwerk snel.
Hou je profiel levend
Laat je zien. Schrijf een blog, reageer op interessante bijdragen, like posts waarin jij jou kan vinden. Op die manier blijf jij op de radar van jouw connecties. Opgelet, dit is geen pleidooi om krampachtig aandacht te vangen. Hou het authentiek: met oprechte interesse en oprechte bijdragen. Blijf wie je bent, ook in jouw professioneel netwerkt.
Klaar voor je eerste job? Vergeet alvast niet om via LinkedIn meer te weten te komen over het bedrijf en de collega’s waar je solliciteert. Jouw eerste job vinden? Check hier onze openstaande vacatures of neem contact op met een kantoor in de buurt. Veel succes.