Wat je moet weten over studentenwerk in het jaar dat je afstudeert

16-03-2022
Studentenwerk

Binnenkort is het zover. Dan verlaat jij de schoolbanken. Tijd voor the real deal. Wat nu? Meteen op zoek naar een vaste job of nog een laatste keer het beste uit het studentenstatuut halen? Benieuwd of dat kan? We geven je graag de belangrijkste weetjes mee.


1. Vakantiejob mogelijk voor wie in juni afstudeert

Wie in juni afstudeert kan in de maanden juli, augustus en september nog een vakantiejob doen onder het voordelige statuut. Het aantal uren dat je als student mag werken, blijft, net zoals anders, beperkt tot 475 uur. Dat is het aantal uren waarbij je slechts 2,71% solidariteitsbijdrage betaalt in plaats van de reguliere 13,07%.

Wie de studies tijdens het schooljaar stopzet kan niet meer werken als student. Je uitschrijving bij je onderwijsinstelling betekent het einde van je recht op een studentenjob.

Wie afstudeert in september kan geen studentenjob meer doen na 30/09.

2. Vast in dienst na je vakantiejob? Onder voorwaarden

Het is belangrijk dat je werkgever jouw vakantiejob niet als goedkope proefperiode ziet. Vast in dienst gaan bij dezelfde werkgever kan, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de aard van je job duidelijk verschillen. Ook als je na een tijdje opnieuw opstart bij dezelfde werkgever moet dit als duidelijk verschillend beschouwd worden.

3. Hoelang ontvang ik nog kinderbijslag als schoolverlater?

De situatie verschilt voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel. 

Wie in Vlaanderen woont behoudt kinderbijslag (of groeipakket) tijdens de laatste schoolvakantie als je met een studentenstatuut werkt en binnen de 475 gewerkte uren blijft. Bereik je je de 475 uren of zit je in je inschakelingstijd, dan is er een limiet van 80 uur werken per maand. Dit is zo tot de leeftijd van 25 jaar.  

Wie in Brussel of Wallonië woont behoudt kinderbijslag tot een maximum van 240 gewerkte uren in juli, augustus en september. Daarna hou je het recht op kinderbijslag als je ingeschreven bent als werkzoekende bij Actiris. Je behoudt het recht dan voor 12 maanden. 

In Wallonië heb je onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot je 21 jaar bent en daarna tot je 25e als je ingeschreven bent in een onderwijsinstelling. Studeer je af, dan heb je nog recht op kinderbijslag tot de maand waarin je studies stopgezet worden. Ben je daarna ingeschreven als werkzoekende bij Le Forem, dan hebt je nog 360 dagen recht op kinderbijslag als je niet meer verdient dan 562,93 euro bruto per maand.

4. Vanaf wanneer moet ik zelf  betalen?

Je bent vrijgesteld van belastingen als je onder de inkomensgrens van 12.928,57 euro (inkomsten 2021- aanslagjaar 2022) blijft. Verdien je meer dan dat? Dan zal je belast worden op je loon.

5. Tot wanneer blijf ik fiscaal ten laste van mijn ouders?

Je ouders krijgen voor jou een belastingvoordeel als thuiswonend kind. Het belastingvoordeel vervalt wanneer je boven een bepaalde inkomensgrens valt. Om fiscaal ten laste te blijven, mag je loon niet hoger liggen dan 7.120,50 euro bruto (inkomsten 2021- aanslagjaar 2022) in de situatie waarbij ouders samen belast worden en 8.990 euro bruto (inkomsten 2021- aanslagjaar 2022) in de situatie waarbij ouders afzonderlijk belast worden.

Ga gerust dus nog een allerlaatste keer all the way in jouw studentenjob voor je aan het echte werk begint.  

Stiekem ook al klaar voor je eerste, echte job? Check hier onze openstaande vacatures of neem contact op met een kantoor in de buurt. Veel succes!