Dit verandert er voor werkgevers in 2025

06-01-2025
Dit verandert er voor werkgevers in 2025

Een nieuw jaar, dat betekent meestal ook nieuwe regels. Wat heeft de overheid in petto voor werkgevers in 2025? We geven u een beknopt overzicht.


Wetgeving loontransparantie: bent u klaar voor 2026?

Vanaf 2026 moeten bedrijven transparant zijn over het verloningsbeleid. De EU heeft hiermee het doel vooropgesteld om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Dat wil ze doen door in te zetten op 100% transparantie. De Europese richtlijnen moeten de EU-landen nog omzetten in nationale wetgeving.

Belangrijke elementen zijn transparantie bij medewerkers en sollicitanten over aanvangslonen en de evolutie ervan. Medewerkers moeten daarnaast inzicht kunnen krijgen op de loonschalen en gemiddelde lonen. Van bedrijven wordt bovendien verwacht dat ze rapporteren over het loonbeleid. Als er een genderkloof van meer dan 5 procent blijkt te zijn, dan moet de werkgever die aanpakken. De eerste timings voor de rapportering verschillen naargelang de grootte van de organisaties. Grotere organisaties eerder dan kleinere organisaties.

Bereid u dus in 2025 grondig voor om uw loonbeleid conform de richtlijnen klaar te hebben tegen 2026.

Vervroegde uitdoving doelgroepenvermindering oudere werknemers

Hoewel de doelgroepenvermindering voor oudere werknemers sinds juli 2024 al serieus werd ingeperkt, besliste Vlaams minister van Werk Zuhal Demir om het uitdoofscenario dat toen werd vooropgesteld om te zetten in een definitieve stopzetting vanaf 1 juli 2025.

Het gaat concreet om de doelgroepenkorting voor medewerkers die minstens 62 jaar zijn en al aan de slag zijn. Voor hen zou de werkgever via het uitdoofscenario nog recht hebben op de doelgroepenkorting (=RSZ-vermindering) tot 2028 waarna het voordeel volledig stopgezet zou worden.

Dit uitdoofscenario vervalt nu. Dat betekent dat voor alle werknemers die 62 jaar zijn, er geen RSZ-vermindering meer mogelijk zal zijn vanaf 1 juli 2025 (3 jaar vroeger dan oorspronkelijk vooropgesteld dus).

Voor het aanwerven van nieuwe medewerkers die 62 jaar oud zijn, wordt er sowieso al geen doelgroepenvermindering meer voorzien.

Maandelijkse elektronische aangifte van geboorteverlof

Wordt een van uw medewerkers vader of meeouder en neemt die daarvoor geboorteverlof op, dan veranderen de regels voor werkgevers om aangifte te doen.

Uw medewerker heeft in dat geval recht op 20 dagen geboorteverlof, waarvan de eerste 3 dagen door de werkgever betaald worden en de resterende 17 dagen door de mutualiteit. Tot nu betaalde de mutualiteit de uitkeringen wanneer alle dagen waren opgenomen. En dit op basis van de aangifte die de werkgever na afloop verstuurt.

Deze procedure wijzigt nu. Om de betaling maandelijks mogelijk te maken, zal u de aangifte maandelijks moeten versturen wanneer de medewerker de maand vooraf geboorteverlof ten laste van de mutualiteit opnam. De aangifte zal elektronisch gebeuren via het ASR scenario ZIMA001.

 

Nieuwe verplichte veiligheidsscreening havensector

Vanaf 1 januari 2025 zullen personen die in de haven werken en een kritieke functie uitoefenen een veiligheidsverificatie moeten behalen. Deze veiligheidsverificatie zal een noodzakelijke voorwaarde worden voor kandidaat-werknemers die zo’n kritieke functie willen uitvoeren in de haven. Bedoeling is om zo mensen te weren die actief zijn in het criminele milieu.

Bij een veiligheidsverificatie onderzoeken politie- en veiligheidsdiensten of iemand een kritieke functie kan uitoefenen of toegang kan krijgen tot vertrouwelijke informatie. Denk hierbij aan functies zoals interne en externe bewakingsagenten, havenarbeiders, ICT-personeel dat toegang heeft tot de ladinggegevens of logistiek personeel dat toegang heeft tot gevoelige infrastructuur.

Heet van de naald: voor uitzendmedewerkers besliste het kabinet van minister Van Tigchelt op de valreep om een overgangsperiode te voorzien. De veiligheidsverificatie zal voor uitzendmedewerkers pas moeten gebeuren als het nieuwe digitale systeem Panoptes operationeel wordt. Panoptes is het platform waar elke werkgever de digitale aanvraag voor een screening zal kunnen doen. Wanneer dit precies zal zijn, is nog niet bekend.

 

Gratis webinar

Op 16 januari geven Deborah Vierstraete, Compliance Expert bij Accent en Pieter Roelandt, Attaché Maritieme Beveiliging (ISPS) van de FOD Mobiliteit en Vervoer, u meer info over wat deze veiligheidsscreening betekent voor werkgevers.

Uren studentenarbeid opnieuw maximaal 475 uur

Vanaf 1 januari 2025 mogen studenten opnieuw maximaal 475 uur per jaar werken. In 2023 en 2024 had de federale regering het quotum tijdelijk opgetrokken naar 600 uur per jaar als steunmaatregel om de coronapandemie op te vangen. Dit tijdelijke systeem liep op 1 januari 2025 af. De terugschroeving van het aantal uren ligt wel op de huidige onderhandelingstafel en krijgt mogelijks een aanpassing als er een nieuwe federale regering is. Maar eerst die regering natuurlijk. Tot zolang gelden alvast de 475 uur. 

 

Alles weten over studentenarbeid?

Heeft u vragen? Neem gerust op via compliance.helpdesk@accentjobs.be